Logopedie

LogoVision

Logopedie

Photo
Photo

Na een bestraling of operatie in mond- of keelholte kunt u problemen hebben met slikken en communiceren.
De logopedist kan begeleiding bieden op het gebied van slikken, verslikken, kauwen en transporteren van voeding, speekselverlies, articulatie en stem, adem en benauwdheid.

Eten en drinken / slikken

Vaak treden eet-, drink-, en slikproblemen op. Deze kunnen ontstaan door een anatomische afwijking, spierziekte, verminderde mate van bewustzijn, cognitieve problemen en een verminderde eetlust.

Uw slikmechanisme en mondmotoriek kunnen zo zijn aangetast dat normaal eten en drinken lastig is of dat u zich vaker verslikt. Ook kunt u moeite hebben met het eten van vaste voeding. In dat geval krijgt u spieroefeningen en slik- en kauwadviezen en leert u hoe u zo veilig en efficiënt mogelijk kunt eten en drinken. Daarnaast bespreken we de mondhygiëne. Indien nodig kijken we – in overleg met een diëtist – naar aanpassingen in uw voeding.

Communicatie

Taal- spraak-, adem- en stemstoornissen kunnen ontstaan door veranderingen in bot en/of spierstructuur, infectieziekten, of door tumoren in het hoofd-halsgebied.

Na een operatie of bestraling kunt u last hebben van een verstoorde slijmproductie, met als gevolg een droge mond, articulatieproblemen en/of veel hoesten. Het uitspreken van bepaalde klanken kan lastig zijn, waardoor u minder verstaanbaar bent.

Ook kan de stemkwaliteit verslechteren (volume, toonhoogte en/of stemklank), waardoor het moeilijk is om verstaanbaar te spreken. Mogelijk is uw stemplooi beschadigd of verlamd of is uw strottenhoofd operatief verwijderd.

De logopedist kan u leren hoe u zo goed mogelijk articuleert en hoe u uw stem zo goed mogelijk gebruikt.

Van toegevoegde waarde in alle fases

Een logopedist kan zowel in de curatieve, palliatieve als terminale fase betrokken worden. Kwaliteit van leven staat hierbij altijd voorop. De logopedist kan actief betrokken worden bij de volgende punten:

  • Het aanbieden van consultatie aan cliënten, familie en leden van een multidisciplinair team op het gebied van communicatie, cognitie en het slikken.
  • Het ontwikkelen van communicatiestrategieën om de cliënt te ondersteunen in het maken van keuzes, het behouden van de sociale betrokkenheid en de cliënt ondersteunen in het vervullen van doelen rondom het levenseinde.
  • Het optimaliseren van de voorwaarden om te kunnen eten en drinken naar wens en behoefte, om het comfort en plezier in het eten en drinken te verbeteren en positieve eetinteracties met de familie te bevorderen.

www.logovision.nl

Wat kan een oncologiezorgnetwerk voor jou als patiƫnt betekenen?

Aangesloten bedrijven

×